Hielpijn en plantaire fasciopathie

Datum :

Plantaire hielpijn en plantaire fasciopathie zijn veel voorkomende en invaliderende aandoeningen die de levenskwaliteit aanzienlijk beïnvloeden van mensen die betrokken zijn bij activiteiten zoals hardlopen of langdurig staan. Als experts op dit gebied is het cruciaal om een uitgebreid begrip te hebben van de diagnose, behandeling en het beheer van deze aandoeningen om optimale zorg te kunnen bieden aan getroffen personen.

De diagnose van plantaire hielpijn en plantaire fasciopathie vereist inderdaad een uitgebreide evaluatie, die verder gaat dan de conventionele labels zoals "hielspoor" en "plantaire fasciitis". Dit proces begint met een gedetailleerde anamnese fysiotherapeuten moeten informeren naar de dagelijkse activiteiten van de patiënt, het soort schoeisel dat wordt gebruikt, de trainingsroutines en eventuele recente veranderingen in het activiteitenniveau. Deze informatie kan helpen bij het identificeren van mogelijke factoren die bijdragen aan de hielpijn.

Bovendien is het belangrijk om risicofactoren te beoordelen, zoals obesitas, afwijkingen aan de voetboog en langdurig staan of lopen, die mensen vatbaar kunnen maken voor fasciopathie plantaris. Inzicht in deze factoren is cruciaal voor zowel de diagnose als het afstemmen van effectieve managementstrategieën.

De prevalentie van plantaire hielpijn en plantaire fasciopathie is inderdaad opmerkelijk en treft een aanzienlijk deel van de bevolking. Deze aandoeningen hebben een aanzienlijke impact op iemands dagelijks leven en leiden vaak tot ongemak tijdens gewone activiteiten zoals lopen, staan en sporten. Deze pijn kan iemand hinderen bij het uitvoeren van werk gerelateerde taken, het deelnemen aan recreatieve activiteiten en het behouden van een gezonde levensstijl, waardoor de kwaliteit van leven aanzienlijk afneemt. Het is van cruciaal belang om deze aandoeningen effectief aan te pakken en de kernaanpak van de behandeling bestaat uit verschillende belangrijke strategieën. Patiëntenvoorlichting is de eerste en misschien wel belangrijkste stap. Het is essentieel om patiënten voor te lichten over de aard van hun aandoening, het typische verloop ervan en de rol van de verschillende behandelingsopties. 

Het rekken van de fascia plantaris is een ander belangrijk onderdeel van de kernbehandeling. Specifieke rekoefeningen gericht op de fascia plantaris en de achillespees kunnen helpen de pijn te verlichten en de voetfunctie te verbeteren. Deze oefeningen zijn ontworpen om de spanning in de fascia plantaris te verminderen, waardoor de spanning op de aanhechting aan het hielbeen afneemt.Ondersteunende maatregelen, zoals tapen en het gebruik van inlegzolen of steunzolen, worden ook vaak aanbevolen. Tapen kan de pijn onmiddellijk verlichten door de voetboog te ondersteunen en de spanning van de fascia plantaris weg te nemen. Inlegzolen of aangepaste steunzolen kunnen helpen de druk weg te leiden van pijnlijke gebieden en biomechanische afwijkingen te corrigeren, zoals overpronatie, die kunnen bijdragen aan fasciopathie.

Voor patiënten die onvoldoende verlichting ervaren met deze eerste strategieën, kan het nuttig zijn om oefeningen te doen die gericht zijn op zware en langzame weerstandstraining. Deze geavanceerde aanpak omvat versterkende oefeningen met zware gewichten die langzaam worden uitgevoerd. De grondgedachte achter zware en langzame weerstandstraining is het geleidelijk opbouwen van de kracht en veerkracht van de fascia plantaris en de omliggende musculatuur. Deze oefeningen kunnen leiden tot verbeteringen in pijn en functie, vooral in gevallen waar de eerste conservatieve behandelingen niet effectief zijn geweest.

Hielpijn en plantaire fasciopathie

Pijn bij bewegen of andere klachten?

Maak een afspraak op één van onze behandellocaties voor advies.

Behandellocaties in Amsterdam

Plexus - Saxen Weimarlaan
Willemspark - Oud Zuid
020 - 662 71 03
Meer info
Plexus - Museumkwartier
Museumkwartier - Oud Zuid
020 - 662 13 07
Meer info
Plexus - Centrum
Centrum
Spuistraat 239/1
020 - 673 71 68
Meer info
Plexus - Fresh
De Pijp - Zuid
020 - 673 71 66
Meer info
Plexus - Lutmastraat
De Pijp
020 - 237 65 99
Meer info
Plexus - Jordaan
Jordaan
020 - 303 82 22
Meer info
Plexus - Minerva
Zuid
020 - 66 26 192
Meer info
KNGF
Al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten staan ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister van beroepsvereniging KNGF.